• Snel geleverd Snel geleverd en geïnstalleerd
  • automatische levering Automatische levering toners of cartridges
  • Wij denken met je mee Wij denken met je mee
  • eerlijke prijzen Eerlijke prijzen

Duurzaam printen

Scroll verder

Duurzaam printen binnen jouw bedrijf

Duurzaam printen is een combinatie van veilig en beheersbaar printen. In de meeste bedrijven wordt nog dagelijks veel geprint. Ook al werken we steeds meer digitaal, geprinte documenten blijven vaak onmisbaar. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige manieren om de milieubelasting van al die afdrukken te verkleinen.

Met printmanagement kan je beheren wie wat afdrukt, in welke vorm, hoeveel exemplaren en via welke printers, en dat allemaal met één cloud oplossing. Met een follow me-oplossing worden onnodige prints beperkt, wat resulteert in minder papierafval en een duurzamere printpraktijk binnen jouw bedrijf. Door vooraf geprogrammeerde netwerk- en printerinstellingen toe te passen, creëer je op een eenvoudige wijze een duurzame en toekomstgerichte zakelijke printeromgeving.

Beheersbaarheid en veiligheid binnen je bedrijf zijn echter niet de enige twee componenten die bijdragen aan een duurzame printomgeving. Ook het aantal en het type printers, alsook de verbruiksartikelen die je gebruikt, kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Een eerste stap naar duurzaamheid neem je al door een duurzame (refurbished) printer te leasen.

123business biedt oplossingen die ervoor zorgen dat jouw zakelijke printeromgeving duurzaam en verantwoord ingericht wordt.

 

6 tips om duurzamer te printen

Met deze 6 tips kan je zelf al aan de slag om duurzamer en milieubewuster te printen op kantoor.

1. Dubbelzijdig printen

Een vel papier heeft twee kanten. Door beide zijden te gebruiken, verbruik je de helft minder papier. Zeker in een groot bedrijf kan het een aanzienlijk verschil maken wanneer elke gebruiker dubbelzijdig print. Als beheerder kan je deze optie gelukkig als standaard instellen voor alle gebruikers op het netwerk. Je kan ervoor kiezen om dubbelzijdig printen verplicht te maken of als standaardoptie in te stellen, waarbij enkelzijdig afdrukken wel een keuzeoptie blijft.

2. Printen in zwart-wit

Net zoals bij dubbelzijdig printen, kan je als printerbeheerder zwart-wit als standaardoptie instellen. Bij een groot deel van de kleurenprints zijn de gekleurde delen namelijk niet belangrijk. Veel medewerkers printen volledige e-mails, waarbij logo’s en handtekeningen in kleur worden geprint. De belangrijkste informatie, namelijk de tekst, is in zwart-wit even duidelijk.

Maak het de medewerkers daarom gemakkelijk door zwart-wit als de standaardoptie in te stellen. Hoeft er binnen jouw bedrijf of afdeling helemaal niet in kleur geprint te worden? Kies dan voor een monochrome (zwart-wit) printer.

3. Papier recycleren

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch belanden er nog steeds aanzienlijke hoeveelheden papier bij het restafval. Moedig het recycleren van papier aan door papierbakken te plaatsen op strategische plekken in jouw bedrijf. De ruimte naast de printer is daarbij een plek die niet over het hoofd mag worden gezien! Een deel van de afdrukken wordt namelijk al weggegooid zodra ze uit de printer rollen.

Dat is natuurlijk zonde, maar als het gebeurt, dan kan deze mislukte afdruk beter in de papierbak terechtkomen dan bij het restafval.

4. Duurzaam papier

Gelukkig is er steeds meer duurzaam papier verkrijgbaar, waardoor we met z’n allen zorgen voor minder ontbossing. Papier met het FSC-keurmerk is geproduceerd met het oog op duurzaam bosbeheer. Bij papier met het EU Ecolabel is gedurende het hele productieproces de CO2-uitstoot beperkt. 123business levert uitsluitend duurzaam papier bij haar servicecontracten (automatische levering van papier is mogelijk als optie), dus daarmee zit je altijd goed.

5. Follow me-software

Een deel van de afdrukken wordt al weggegooid als het papier nog warm is. Andere documenten worden niet eens opgehaald bij de printer en blijven urenlang liggen. Dat resulteert niet alleen in papierverspilling, maar vormt ook een gevaar voor de veiligheid van gegevens. Follow me-software lost beide problemen op. Met deze software dient de opdrachtgever de printopdracht te bevestigen wanneer hij aan de printer staat. Pas dan wordt de afdruk daadwerkelijk gemaakt. Is de opdracht niet meer nodig? Dan wordt het document ook niet geprint.

6. Minder printen door extra beeldschermen

Een deel van de afgedrukte documenten dient als naslagwerk naast de computer. Het kan hierbij gaan om een lijst met gegevens, een e-mailbericht of een offerte. In veel gevallen kan een extra beeldscherm uitkomst bieden. Het document hoeft dan niet te worden geprint, maar kan op het extra scherm worden weergegeven tijdens het werken. Onderzoek eens of dit binnen jouw bedrijf ook gebeurt en of het uitbreiden van de werkplek met extra beeldschermen het aantal prints kan verminderen.

 

Duurzaam printen met document management

Wist je dat het gebruik van document management oplossingen ook duurzaam is voor je bedrijf? Hiermee kan je het afdrukken van documenten aanzienlijk verminderen en dus ook je printkosten verlagen. Hoe dat komt? Omdat document management software het jou makkelijk maakt om de orde te bewaren of terug te brengen in je verzameling digitale documenten. 123business adviseert je graag over een geschikt document management softwarepakket voor jouw bedrijf.

Lees meer over onze printeroplossingen.

Meer weten over duurzaam printen?

Wil je meer weten over onze oplossingen en software voor duurzaam printen, of wil je vrijblijvend persoonlijk advies om stappen te zetten naar een duurzamere printomgeving binnen jouw organisatie? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.