Wat zijn printer finishers?
De mogelijkheden van kantoorprinters zijn eindeloos. Het is aan te raden om de printbehoeften goed te analyseren binnen jouw organisatie. Op basis van die behoeften kan je dan beslissingen nemen. Kies je bijvoorbeeld voor een laser- of inkjetprinter? Welk merk voldoet het beste aan jouw wensen? En ga je een printer kopen of leasen? Een ander belangrijk aspect om goed over na te denken zijn finishers.
Printer finishers zijn extra componenten die je aan een multifunctionele printer kan toevoegen voor extra bewerkingen van documenten. Denk hierbij aan documenten die geniet, geperforeerd of gevouwen uit de printer komen. Je kan ook een nietmachine of perforator gebruiken, maar onderschat de waarde van finishers zeker niet. Ze kunnen je een hoop tijd besparen en daarmee de efficiëntie binnen je organisatie verbeteren. Dat maakt finishers interessant voor zowel kleine als grote bedrijven.
Interne versus externe printer finishers
Wanneer we over printer finishers spreken, maken we een onderscheid tussen interne en externe finishers. Simpel gezegd zitten de functionaliteiten van interne finishers verwerkt in de printer zelf. Externe finishers zijn componenten die je aan de printer kan koppelen. Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat externe finishers over het algemeen meer papier aankunnen dan interne finishers.
Externe finishers zijn verkrijgbaar in verschillende maten variërend van 1000 tot 4000 vellen papier. Interne finishers zijn daarentegen wel weer kleiner dan externe finishers. Het type finisher is dus afhankelijk van je wensen en van wat je belangrijk vindt bij een zakelijke printer.
De voordelen van printer finishers
Finishers hebben dus heel wat mogelijkheden en besparen jouw bedrijf vooral een hoop tijd en geld, zeker wanneer er veel grote documenten worden geprint die tot nu toe allemaal handmatig geniet, geperforeerd of gevouwen moesten worden. Ga eens na hoeveel tijd je werknemers daar nu aan kwijt zijn en bedenk wat ze nog meer in die tijd zouden kunnen doen. Bovendien zien je documenten er een stuk netter en professioneler uit met printer finishers.
Denk aan de volgende voorbeelden:
- Perforeren: een perforator kan vaak maar een beperkt aantal vellen papier tegelijk perforeren. Een gevolg daarvan is dat je grote documenten vaak moet opdelen in meerdere delen om deze vervolgens samen te voegen in een map. De kans is dan groot dat de vellen papier ongelijk in de map terechtkomen. Met een finisher zitten de gaatjes altijd precies in het midden waardoor je documenten er altijd netjes uitzien wanneer je ze in een map stopt. Finishers hebben de mogelijkheid om 2 of 4 gaatjes in de vellen papier te drukken.
- Nieten: een nietje door een document nieten en daarmee het document perfect netjes houden is niet altijd gemakkelijk. Met finishers ben je altijd verzekerd van nette, uniforme documenten.
- Vouwen: documenten moeten soms gevouwen worden om bijvoorbeeld tot boekjes te worden samengevoegd of om ze in een enveloppe te stoppen. Documenten die je vouwt met behulp van een printer hebben altijd scherpe, uniforme vouwen zodat je prints er professioneel uitzien.
Voorbeelden van vouwopties
Documenten scheiden
Voor bedrijven waar veel werknemers regelmatig (door elkaar) printen, bieden finishers bij je multifunctionele printer nog meer voordelen. De afgedrukte documenten kunnen namelijk gescheiden worden met een job separator of een mailboxsorteerder. Prints verschijnen bij de grotere (multifunctionele) printers in een interne uitvoerlade. Door hier één of twee lades aan toe te voegen kan je de prints scheiden. Dit noemen we een job separator.
In organisaties waar meer geprint wordt, kan een mailboxsorteerder op de printer worden aangesloten. Ook deze verdeelt de afgedrukte documenten over meerdere uitvoerlades, maar hierbij kunnen simpelweg meer documenten verdeeld worden. Welke printer finisher het beste bij jouw organisatie past, is dus volledig afhankelijk van de printfrequentie.