• Snel geleverd Snel geleverd en geïnstalleerd
  • automatische levering Automatische levering toners of cartridges
  • Wij denken met je mee Wij denken met je mee
  • eerlijke prijzen Eerlijke prijzen

Printerbegrippen en -afkortingen

Uitleg over printerbegrippen

Scroll verder

Printerbegrippen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe professionele printer, worden er vaak veel begrippen en technische details genoemd. Maar wat betekenen al deze begrippen en afkortingen? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende begrippen en afkortingen en hun betekenis.

Soorten printers

Wat is een inkjetprinter?
Een inkjetprinter is een printer die cartridges gebruikt. In deze cartridges zit vloeibare inkt. De printkop van de printer brengt deze inktvloeistof vervolgens aan op het papier.

Wat is een laserprinter?
Een laserprinter maakt gebruik van toners. In deze toners bevindt zich (kleur)poeder dat met behulp van een laser op het papier wordt aangebracht. Daarom voelen prints uit een laserprinter vaak nog warm aan wanneer je ze direct na het printen uit de printer haalt.

Lees meer over laserprinters en inkjetprinters.

Wat is een multifunctionele printer?
Een multifunctionele printer of een MFP is een printer die kan printen, scannen en kopiëren. Lees meer over een multifunctionele printer.

Wat is een refurbished printer?
Een refurbished printer is een printer van een bekend merk die een aantal jaar oud is en volledig wordt herzien, zodat het toestel aan een tweede levenscyclus kan beginnen. Lees meer over een refurbished printer.

Wat betekent monochroom?
Monochroom betekent letterlijk één kleur, en in de wereld van printers komt dit overeen met een zwart-witprinter. Een monochrome printer kan dus alleen in zwart-wit printen.

 

Begrippen

Wat betekent ppm?
Ppm staat voor het aantal pagina’s dat een printer per minuut kan printen. Hiermee wordt de printsnelheid van de printer bedoeld.

Wat betekent dpi?
Dpi staat voor dots per inch, wat de resolutie van een foto of afbeelding aangeeft. Het betreft het aantal pixels (gekleurde puntjes op een foto of beeldscherm) per inch (1 inch = 2,54 cm). Hoe hoger de dpi, hoe scherper foto’s worden afgedrukt en hoe gedetailleerder afbeeldingen en documenten worden gescand. Bij een lagere resolutie zal de afdruk minder scherp zijn, hoewel dit nog steeds een prima afdruk kan opleveren.

Wat is WiFi Direct?
WiFi Direct is een draadloos netwerk tussen een printer en smart devices, zoals een smartphone. De printer genereert het draadloze netwerk waarmee een smartphone verbinding kan maken. Vervolgens kan je vanaf je mobiele apparaat draadloos een printopdracht naar de printer sturen. Dit is vergelijkbaar met bluetooth.

De communicatie verloopt dan niet via het wifinetwerk van jouw bedrijf of kantoor. Wil je de printer ook kunnen aansluiten op het wifinetwerk van jouw bedrijf, dan heb je daar een aparte module voor nodig.

Wat is NFC?
NFC staat voor Near Field Communication. Hiermee kan op korte afstand informatie worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld een printer en een chip in een creditcard-achtige kaart. Door de kaart tegen de printer aan te houden, log je in op de printer of wordt je printopdracht automatisch afgedrukt. Het werkt op een vergelijkbare manier als contactloos betalen met je smartphone en biedt een veilige manier van printen.

Scannen naar meerdere devices of mappen

Scan to?

Wat is scan-to-email?
Met deze handige functie wordt een gescand document direct als bijlage aan een nieuw e-mailbericht gekoppeld. Vervolgens voer je op de printer het e-mailadres van de ontvanger in, en het gescande document wordt automatisch naar de ontvanger verzonden.

Wat is scan to FTP?
FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit is een protocol (een functie) om een bestand (file) naar een server of het internet te verzenden. Zo kan je documenten scannen en uploaden naar de FTP-server van de website van jouw bedrijf of naar een map op het netwerk.

Wat is scan to SMB?
SMB staat voor Server Message Block. Dit is een netwerkfunctie die wordt gebruikt bij Windows-computers om bestanden te delen. Met deze functie stuur je documenten door naar een gedeelde map op het netwerk van je bedrijf. Dit is vooral handig wanneer het om grote documenten gaat.

Wat is scan to USB?
Met deze functie kan je documenten scannen en ze direct opslaan op een USB-stick die je in de printer kan plaatsen (mits de printer voorzien is van een USB-ingang).

Wat is scan to box?
Met deze functie kan je gescande documenten direct uploaden naar bijvoorbeeld Google Drive, OneDrive of Dropbox.

Wat betekent duplex?
Duplex kopiëren of scannen is hetzelfde als dubbelzijdig kopiëren of scannen.

Wat betekent OCR?
OCR staat voor Optical Character Recognition. Dit is een zeer handige optie bij het scannen van documenten. De software herkent tekst in documenten en zet deze tekst om naar digitaal bewerkbare tekst, zodat je direct in het document de tekst kan bewerken.

Bovendien wordt de tekst op die manier doorzoekbaar. Een voordeel daarvan is dat een factuur direct naar bijvoorbeeld een gedeelde facturenmap van de administratie-afdeling kan worden gestuurd.

 

Wat is een TWAIN network?
Door middel van het TWAIN network is het mogelijk om de scanner van een multifunctionele printer aan te sturen via een computer binnen het netwerk.

Wat is een WSD scan?
WSD staat voor Windows Vista Webservices on Devices en is bedoeld voor Windows Vista. Met deze functie kan je scannen naar een computer en de scanner bedienen via een computer.

Wat is een DSM scan?
DSM staat voor Distributed Scan Management. Hiermee kan je scans distribueren binnen het netwerk van je bedrijf.

Wat betekent handschrift wissen en markeren?
Deze scanfunctie herkent handgeschreven tekst in een document, zet deze om naar goed leesbare tekst en markeert de tekst. Dat is handig om een document overzichtelijker te maken.

Wat is DCA?
DCA staat voor Data Collection Agent. Dat is een softwareprogramma waarmee gegevens van de printers kunnen worden uitgelezen. Deze software wordt geïnstalleerd op één pc of server binnen het netwerk. Vervolgens kunnen alle printers op het netwerk uitgelezen worden, of dat er nu twee zijn of tweehonderd.

Op deze manier kunnen wij tellerstanden, storingen en onderhoudsmeldingen bekijken. Zo weten we voor elke printer binnen jouw organisatie wanneer er nood is aan inkt, toners of onderhoud.

Scanopties

ADF, RADF, dual scan?

Wat is een ADF?
ADF staat voor Automated Document Feeder. Dit is de unit die je bovenop de printer vindt. Je kan er bijvoorbeeld documenten van meerdere pagina’s in plaatsen, die dan automatisch na elkaar worden gekopieerd of gescand. Wil je een dubbelzijdig document scannen of kopiëren, dan draai je het document handmatig nog een keer om, om zo de andere zijde van het document te scannen.

Wat is een RADF?
De RADF is hetzelfde als de hierboven genoemde ADF en staat voor Reversing Automated Document Feeder. Het verschil is dat met deze optie het document automatisch wordt ingevoerd in de ADF om één zijde te scannen, vervolgens keert het document terug in de ADF en wordt dan weer automatisch ingevoerd om de andere zijde van het document te scannen. Met één handeling wordt het document aan beide zijden gescand. Je hoeft het document dus niet meer handmatig om te draaien.

Wat is een dual scan?
Een dual scan is een dubbelzijdige scanfunctie. Bij een dual scan bezit de Automated Document Feeder (ADF) zowel een scankop aan de onderkant als aan de bovenkant. Het document of de dubbelzijdige pagina wordt zodoende in één keer gescand aan beide zijden. Hiermee kan je dus veel sneller scannen dan met een RADF en het is daardoor ook minder foutgevoelig.

Uitbreiding printerfunctionaliteiten

Finishers

Finishers zijn extra componenten die je aan een multifunctionele printer kan toevoegen voor extra bewerkingen van documenten. Met finishers maak je van je printer een echt werkinstrument.

Denk aan:

  • Prints worden automatisch gevouwen.
  • Documenten worden automatisch geniet per setje.
  • Perforator, 2- of 4-gaats. De prints kunnen meteen in een classeur.

Interne finishers

Interne finishers zijn extra opties voor een multifunctionele printer waarbij de functionaliteit, zoals gestaffeld sorteren of een nietfunctie, in het apparaat zelf zit.

Externe finishers

Externe finishers zijn extra componenten die je aan de printer kan koppelen. De uitvoercapaciteit kan variëren van 1000 tot maar liefst 4000 vellen.

Andere voorbeelden van externe finishers:

Job separator
Bij de grotere (multifunctionele) printers verschijnen de prints in de interne uitvoerlade. In deze interne uitvoerlade is het mogelijk om nog 1 of 2 extra lades toe te voegen waardoor afdrukken gescheiden kunnen worden. Als je een groter printvolume hebt en meer documenten gescheiden wil printen, dan is de externe mailboxsorteerder de beste oplossing.

Mailboxsorteerder

Een mailboxsorteerder is een extra unit die op de printer aangesloten kan worden en de output direct verdeelt over meerdere uitvoerlades.

Kyocera printer met mailoboxsorteerder
De mailboxsorteerder bevindt zich bij deze printer linksboven.

 

Lees meer over de werking van printers.

 

Contact Waar kunnen we je bij helpen?